Галерия » Кукерски фестивал 2011 година

На 12 март 2011г. в Община Земен, облян от слънце и настроение, се проведе третото издание на Земенски Сурвакарски Фестивал 2011 г.  Това е най-младия кукерски фестивал в страната ни, независимо, че традициите на маскарадните шествия в този район датират от векове. Кметът на община Земен Димитър Сотиров /трети мандат/ положи основите и иницира първото издание на Фестивала  през 2007г. От тогава до днес,  нивото и ентусиазма на Фестивала върви във възходяща линия  – все повече кукери и зрители, по-интересни и атрактивни костюми, повече хъс и участващи групи. И не на последно място – все повече награди от Общината и от спонсори.  От всички краища на региона, от всички села на най-малката в България община, както и от съседните Ковачевци, Радомир и Перник се стекоха много зрители и гости, за да изгонят злото, да посрещнат първите лъчи на пролетта и да се насладят на приказните сурвакарски костюми и обичаи. Истинска феерия от цветове, звънци, оригинални костюми и приказни маски. Един истински всенароден празник.

Дефилираха групите от Земен, Пещера, Дивля, Горна Врабча, Елов дол, Мурено, Беренде, Габров дол, Ноевци, Светля, Лобош и Стефаново .  Не е възможно при такъв ентусиазъм у всеки един участник да се определи най-добрата група, но със сигурност може да се каже, че традициите и етнографската  култура на общината са съхранени и живеят в сърцата на хората от всички поколения. Всяка една група от месеци се подготвя трескаво за кукерските шествия, шият  се костюми, правят се маски, репетиции, подготвя се сценарий  за дефилиране. Слуша строгата дума на водача – Болюбашията – той командва всичко за кукера.  Особено респектиращо и красиво беше това, че малки деца, едва проходили, на не повече от годинка, дефилираха наравно с дядовците си.

Кметът Димитър Сотиров подходи справедливо, като раздаде еднакви награди на всички участници. Примера му бе последван от спонсорите Ивестиционно-строителна група Аспекти в лицето на Весела Барбукова – почетен гражданин на гр. Земен. Както на всяко издание, така и сега имаше специални награди. Общинското ръководство на ГЕРБ и областния управител на гр. Перник награди групите на с.Пещера за най-добър обичай, групата на Земен за най-красив момински танц и групата на с.Елов дол за цялостно представяне. Традиционните шампиони от всички маскарадни шествия в страната и чужбина – групата на с.Габров дол отново си тръгна с награда – за цялостен принос към съхраняване на традициите и ценностите.

Голямо настроение придадоха изпълненията на танцива формация „Майсторите на танца” – модерни и в същото време етно издържани.  На финала, съвсем импровицирано, техния танц се сля с кукерското факелно шествие и звънците и огъня не спряха с часове.