ТРАДИЦИОНЕН СЪБОР „ЗЕМЕНСКИ МАНАСТИР” 2024

25 май 2024год.


Уважаеми жители и гости на община Земен,Скъпи приятели от близо и далеч,

Имаме удоволствието да ви поканим на Традиционния събор - земляческа среща на ЗЕМЕНСКИЯ МАНАСТИР „СВ. ЙОАН БОГОСЛОВ“, който ще се проведе на 25 май 2024г. от 09:30 часа в двора на манастира.По традиция на празника ще бъде отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве и благополучие.

Празничната ни програма ще включва разнообразни певчески и танцови изпълнения, а специално участие в нея ще вземат децата на Земен.
В манастирския двор ще бъде представена и изложба на младите и амбициозни художници от Сдружение “Млади Български Творци”.

Сигурни сме, че милеете за нашият Земен и неговата вековна история, природни дадености и райски облик. Затова, с грижа и поглед в бъдещето, стъпвайки на традициите на региона, ние ще се опитаме да възродим важните за града, но забравени в миналото традиционни народни борби.

В тази връзка Ви информираме, че в тазгодишното издание на събора ще се проведат демонстрационни борби за деца и юноши от СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА "МИНЬОР" ПЕРНИК, с президент и треньор Иво Ангелов - Световен шампион по борба, както и традиционни народни борби свободен стил в тежка категория над 85 кг.

Апелираме местните жители, желаещи да се включат в надпреварата, да се свържат с нас до 19 май 2024г. на телефон 00359 899 168 645.

Отправяме и едно предизвикателство към посетителите на събитието - всеки, който има желание, нека бъде облечен в народна носия или да има елемент с фолклорен мотив във визията си, за да направим празника още по-красив, цветен и запомнящ се.

Очакваме Ви с нетърпение, заедно да сътворим един фолклорен празник и да покажем защо трябва да пазим Земен и традициите му! 

Събитието се организира от Община Земен и НЧ „Светлина – 1924“ гр. Земен.