Почетни граждани

Първият почетен гражданин на Земен е

Димитър Томов – директор на Университетското издателство „Св.Климент Охридски”. Той има голям принос за това, Земенския манастир и града да станат известни в Европа и света чрез множество издадени албуми, фотоси от стенописите и резюмета на български и чужди езици. 

През 2004 титлата Почетен гражданин на гр.Земен получават също видните земенчани:

 - Димитър Делийски – изтъкнат земенски художник, последовател на самобитния художник, изписал Земенския манастир и творилия в района Владимир Димитров-Майстора. Признат е за майстор на пейзажа, претворил красивите места на Земен в картините си от акварел, пастел и масло. Първата му самостоятелна изложба е през 1977г. в Перник и от тогава прави множество изложби в страната и чужбина. Негови картини има в Националната художествена галерия, в редица градски галерии и в множество части колекции в България и по света. Дарил е много от своите картини на Читалище „Светлина” и на Земенската гимназия. 

- Юлиана Томова – изтъкната журналистка, виден публицист, собственик на издателска къща и на списанието Български дипломатически преглед, което се издава на български, руски и английски език. Тя получава признание за богата си книжовна дейност и издателство в областта на българската история и култура и особено на родния й град Земен сред родни и дипломатически среди, за вписването на Земен в световното културно-историческо наследство;

 - Васил Николов – съсобственик и създател на една от най-значимите и проспериращи частни икономически формации след промените от 1989г., която и до днес осигурява работа и поминък на редица семейства от общината. 

- Весела Барбукова – бизнес дама, родена и израснала в гр.Земен. Със сериозна дарителска дейност за града, за Общината, за Земенската гимназия и за социално-слабите хора от гр.Земен. Съинициатор и основен спонсор на Общинския кукерския фестивал.